Arvika Politik

SD pratade politik med Arvikas ungdomar – ”Stort intresse”

På fredagen var Sverigedemokraterna på plats vid busstationen i Arvika för att prata med ungdomar. Det bjöds på fika och man diskuterade bland annat olika politiska frågor som problemet med högljudd biltrafik.

Man fick tillstånd av polisen och blev anvisade till platsen. För att undvika trängsel och smitta fanns handsprit utplacerat på bord och man markerade ett område med en slang och satte upp lappar om en maxgräns på åtta personer.

Robin Lennartsson, kontaktperson för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna i Värmland var på plats för att prata med ungdomarna. Han säger att det aldrig är någon som lyssnar på vad ungdomarna tycker.

– Det stora syftet med att jag är här i Arvika är att jag tycker att det finns ett värde i att vi som ungdomsförbund är här och hjälper lokalföreningen nu när de riktar in sig på att komma och lyssna på ungdomarna som kör runt med sina A-traktorer. De vill lyssna in och höra vad ungdomarna har att säga, för att så som det ser ut nu så tycker politikerna en massa och de som bor i Arvika tycker en massa, men det är aldrig någon som lyssnar på vad ungdomarna tycker, säger Robin Lennartsson. 

Robin Lennartsson. FOTO: SAKEUS BERG.

Tycker du att man har lyssnat för lite på ungdomarnas syn på det här med A-traktorer och högljudd musik och sånt?

Ja, jag tycker att man har lyssnat alldeles för lite. Av det intrycket som jag har fått av de ungdomar som har varit här så har de aldrig fått säga vad de tycker, utan man tar bara för givet att det är de här ungdomarna som stökar ner. Och det är ju någonting som har återkommit här att folk tror att de stökar ner och att de håller på och gör oreda och sånt där. Ofta är det ju inte de som gör det, men det är ingen som lyssnar på de utan man har en bestämd uppfattning av någonting redan och man är inte intresserad av att höra andra sidan av myntet, säger Lennartsson.

– Så som det ser ut nu så känns det som att man bara får en bild av det hela, men man är liksom inte intresserad av att höra vad de unga tycker. Och någonstans är det också de unga som är framtiden och då finns det ett värde i att också Ungsvenskarna är här och visar sitt stöd till de unga här i Arvika.

Anders Skogberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Arvika menar att det har blivit en polarisering i Arvika det sista året på grunda av att människor inte får sova och att det finns ett stort motorintresse, både bland vuxna och yngre med A-traktorer.

– Den här avstängningen av staden har gjort också att människor som inte är direkt involverade i den här polariseringen också blir indragna i det här och att tiden har hårdnat och det här är inte bra. Vi ska hålla ihop i samhället. Och det har fått oss att reagera och ungdomarna har fått väldigt mycket som vi bedömer är oförtjänt stryk i artiklar och liknande och alla har dragits över en kam. Och då anser Sverigedemokraterna att vi måste få höra ungdomarnas inställning till det här, säger Anders Skogberg. 

Anders Skogberg. FOTO: SAKEUS BERG.

Skogberg vill genom dialogen med ungdomarna visa att det finns politiker som lyssnar på de och hur de har det.

– Vår bedömning är ju redan nu att det görs för lite för ungdomarna här i Arvika. Det finns väldigt mycket bra verksamheter i idrottsrörelse framförallt för de som är idrottsintresserade, men det är inte alla ungdomar som är det, säger han. 

Nedlagd ungdomsgård

En sak som både Skogberg och Lennartsson tar upp är att ungdomsgården i Arvika har stängde, något som Skogberg säger är ett steg till att göra det sämre för ungdomarna.

– Det var ju en kontaktyta för en del ungdomar som inte hade den kontakten med vuxna människor. Det var en jättefin kontaktyta som övriga partier ville ta bort. Den här dialogen som har varit här idag har bekräftad det, säger han.

Robin Lennartsson menar att nedläggningen har lett till att ungdomar fått hitta andra former att umgås. 

– Det här kring A-traktorer har blivit någon slags kollektiv, gemensam mötesplats där ungdomar möts och man träffas och har det trevligt och kul. Det är ju någonstans för de en vardag som de trivs i och de mår bra av. Det är liksom att ses, träffas och vara med sina kompisar och så där, och det är ju en konsekvens egentligen av att Arvika kommun har prioriterat att lägga ned den ungdomsgård som fanns här. Och då tycker jag att man får ta den konsekvensen för vad det är, och är man inte nöjda med situationen, Arvikas politiker och medborgare, då får man faktiskt börja lyssna på ungdomarna också, och inte bara kasta skit på de hela tiden.

Anders Skogberg förklarar att dialogen man har med ungdomarna indikerar att det är ett fåtal av de som har A-traktorer som verkligen går över gränsen.

– Jag har varit på stan på lördagskvällar sent vid midnatt nu och det också bekräftar det att det är vuxna människor som jag kallar tillhör någon subkultur till raggarkulturen, som saboterar. Alltså ligister som ska lagföras som förstör för alla andra. Både för de som vill sova och de som vill njuta av att raggarkulturen eller åka omkring i A-traktorer eller att ha trevligt tillsammans, säger han.

Stort intresse bland ungdomar

– Det finns ett väldigt stort intresse bland ungdomarna runt Sverigedemokraterna förstås också då som vi naturligtvis tycker är jätteroligt då. de har inte samma rädsla för den rasiststämpel som vi inte är förtjänta av som vi har blivit pådyvlade, säger Anders Skogberg.

Ungdomshus i Arvika

– Vi har motionerat om ett ungdomshus nu, en mötesplats så att det ska finnas det här i Arvika. Kommunen måste hjälpa till med det då och det hade varit väldigt bra. Vi har i vårt förslag det är ju om det hade varit möjligt att få Parkhallen till en sådan lokal för ungdomshus. Och även det som det var förr i tiden den planen nedanför hade varit en utomordentlig fin mötesplats för bland annat A-traktorer, säger Skogberg.