Arvika Sport

Fotbollslag behöver fler tjejer för att kunna fortsätta

Jössefors IK behöver få fler spelare till tjejfotbollslaget för att kunna fortsätta. José Perez, tränare för laget, säger att det är synd att lägga ner ett lag när det ändå finns tjejer som vill spela, och att alla är välkomna att kontakta honom eller Jössefors IK för att prova på.

José Perez. FOTO: SAKEUS BERG.

– Just nu är vi nio stycken som är anmälda i laget, men sedan kommer inte alla på träningarna och då blir vi jättefå. Vi är bara kanske fem stycken på en träning, och det är för lite för att man ska kunna få en bra träning så att man förstår allting, säger José Perez.

Fotbollslaget är ett lag för tjejer födda 2007, 2008 och 2009, och startades för några år sedan för att det var många tjejer som ville ha ett eget lag istället för att spela tillsammans med killlaget som de gjort tidigare. Zerena är en av de som har spelat i killaget och sedan bytt till tjejlaget.

Zerena. FOTO: SAKEUS BERG.

– Det var många tjejer i början men sedan så minskade det ganska mycket. Men jag startade för att jag ville spela med tjejer. Jag hade spelat med killar innan och då bestämde jag mig för att köra med tjejer istället, säger hon.

Laget ska spela i en niomannaserie där lag med nio spelare spelar mot varandra, men bristen på spelare i laget gör det svårt att träna tillsammans och få ihop ett lag.

– För att vi ska kunna spela med nio spelare på plan så måste vi ha fler tjejer som spelar i det här laget, för att kunna träna bra då. Just nu kan vi inte träna när vi bara är fem, det saknas ju fyra spelare på plan för att vi ska kunna göra det så det är det som är kruxet, för vi vill ha mer tjejer som spelar, säger Perez.

FOTO: SAKEUS BERG.

Zerena tycker att det är en god gemenskap i laget och att det är roligt att umgås.

– Det är roligt att spela matcher, och man kan ha läger och sånt, cuper går man på också och det är ju roligt och så får man lära känna flera också, säger hon. 

“Behöver inte spela i Arvika”

Laget tränar både ute i Jössefors och på Vik i Arvika. José Perez påtalar att alla inte behöver spela med lag i Arvika, och att det finns föreningar utanför Arvika. 

– Jag förstår ju att det är lättare för föräldrarna att köra barn som bor här i Arvika som i den åldern kanske cyklar själva. Men om man jämför att om man bor kanske borta vid Prästängen, då blir det lika långt att cykla till Jössefors som att cykla till Arvika, säger José.

– Det är ju många tjejer som inte vågar spela just för att de inte har spelat fotboll förut. Och det spelar ingen roll om du spelar fotboll innan, det viktigaste är att vi ska lära oss.

FOTO: SAKEUS BERG.

– Det här tjejlaget gör ju mycket mer än bara fotboll. Vi umgås till exempel när vi är på match, till exempel på hemvägen stannar vi på Sibylla och McDonald’s och äter tillsammans för att få gemenskapen i laget. Och sen åker vi ju på läger, säger José, och fortsätter: 

– Vi har väldigt kul i föreningen och vi hittar på massor. Fokus nu är att vi vill att tjejfotbollen ska bli större, och det är ju det Jössefors har gjort nu att vi vill satsa på tjejfotbollen, men för det behöver vi spelare.

– Jag har själv som gammal fotbollsspelare jättefina och roliga minnen från min tid i Skärhamns IK fotbollslag, som jag minns än idag och som jag gärna berättar om för mina barn. Vi som vuxna personer och föräldrar är jätteviktiga förebilder i våra barns uppväxt, det är vi som kan berätta för dem hur det var när vi växte upp, det är vi som kan motivera dem till att vilja utvecklas i något, det är vi som kan pusha dem till att göra och bli allt de vill, berättar José.

FOTO: SAKEUS BERG.

José avslutar med en uppmaning till alla vuxna att hjälpa till så att laget inte behöver lägga ner.

– I dagens samhälle ser vi allt för många barn som är för stillasittande, som hellre sitter och spelar tv och datorspel, eller sitter med sina mobiltelefoner istället för att vara ute och röra på sig eller bara umgås med vänner. Allt fler barn väljer att isolera sig från omvärlden och tar istället till med allt det digitala vilket bara skapar dåliga vanor och svårare för barn att lära sig samspela med andra ute i samhället, skriver José.

– Där är det vi som vuxna/föräldrar kan vara med  främja våra barns hälsa genom rörelse, aktivitet, glädje och gemenskap. Det sista jag vill är att behöva lägga ner laget på grund av bristande intresse/entusiasm, delaktighet eller andra orsaker. Som jag tidigare sagt så brinner jag verkligen för fotboll och att träna tjejerna och se deras utveckling gör mig väldigt glad och stolt.

– Just nu vet vi inte hur det blir med serien dvs om vi kommer kunna spela den pga av rådande pandemi. Om serien blir av blir det ganska tufft vid varje matchtillfälle pga för få spelare. Just nu har vi 9 tjejer som är uppskrivna i laget detta innebär att vi inte har avbytare vid varje matchtillfälle och då utgår vi från att alla spelare är med varje matchtillfälle. Är det nio spelare eller betyder det att vi får ställa in matcher det blir för tufft att inte ha med några avbytare. Jag vill att flickorna ska tycka att det är roligt att spela boll och inte att det är jobbigt. Ett alternativ skulle vara att blanda tjejer och killar i ett lag, men jag vet att det är flera av tjejerna som inte vill spela i ett mixlag och detta skulle bara innebära att ännu fler av tjejerna väljer att lägga ner. Så det bästa vore om vi i första taget skulle kunna behålla de tjejerna vi har i laget och locka till oss ännu fler tjejer, skriver han.