Arvika Coronaviruset Näringsliv

80-tal coronasmittade på Volvo under pandemin – Fler smittade senaste veckorna

De senaste två veckorna har man sett en ökad sjukfrånvaro bland medarbetarna.

Sedan början av pandemin har ett 80-tal personer på Volvo Construction Equipment i Arvika konstaterats smittade av covid-19.

FOTO: SAKEUS BERG.

Mikael Liljestrand, platschef på Volvo CE i Arvika säger att man haft fler smittade de senaste två veckorna, och att man påverkas av den tredje vågen som finns i Arvika nu.

– Vi ser ju att den smittspridning som har varit i Arvika även har kommit till våra medarbetare. Såklart är vi ju mer påverkade nu än vad vi varit tidigare, säger Liljestrand. 

– I och med att vi är ett så stort företag så blir vi ju beroende av att smittan hålls nere totalt i Arvika annars blir vi drabbade också.

Ökad sjukfrånvaro

De senaste två veckorna har man sett en ökad sjukfrånvaro bland medarbetarna.

– Vi har sett en ökad sjukfrånvaro de senaste två veckorna, och det tror jag vi ser över hela samhället. Så högre sjukfrånvaro, men i övrigt har vi inte blivit påverkade mer, säger Liljestrand.

– Procentuellt sett så har vi blivit ungefär lika drabbade som de som inte jobbar på fabriken om man tittar på antalet fall i Arvika.

Munskydd eller visir där det är svårt att hålla avstånd

Medarbetarna ska hålla minst två meters avstånd, och där det är svårt att hålla avståndet ska man använda munskydd eller visir. Arbetsplatsen rengörs också, och man använder handsprit.

– Vi har närkontakt med Smittskydd Värmland, och så stannar man hemma med symptom.

– Sedan har vi också haft egen snabbtestning i de fall vi ser en oro att det ska ha spridit sig då, säger Liljestrand. 

Svårt att skydda sig mot smitta inom familjen

– Man kan ju inte skydda sig riktigt mot att man blir smittad i familjen, den är ju svår att påverka om den kommer från skola eller liknande. Men däremot så tror jag att man kan skydda sig och inte bli smittad på fritiden eller på jobbet, säger han.