Arvika Samhälle

Isabel räddar mat från matbutiker i Arvika

Isabel Gunn volonterar för verksamheten Solikyl, Solidariskt Kylskåp i Arvika. Verksamheten går ut på att rädda mat från olika matbutiker för att minska matsvinn.

Isabel Gunn, volontär på Solikyl i Arvika. FOTO: PRIVAT.

Maten hämtas från lokala matbutiker och transporteras till ett kylskåp på Röda Korset i Arvika, där den som vill kan hämta mat vardagar 10-17 och lördagar 12-15. I Arvika hjälps mellan tre och fyra volontärer åt att hämta och transportera maten till kylskåpet.

I Göteborg finns redan flera kylskåp. Kylskåpen är placerade på offentliga platser för att vara lättillgängliga för personer som vill hämta och lämna mat. Solikyl har totalt 4.850 samarbetspartners i form av bland annat mataffärer och restauranger, där man hämtar mat och transporterar till kylskåpen där andra kan få nytta av maten. Det finns både volontärer och individer som lämnar mat i kylskåpen.

Solikyl består i nuläget av drygt 45.500 så kallade “maträddare”, och verksamheten välkomnar fler som vill hjälpa till. Via hemsidan solikyl.se kan man ta kontakt med verksamheten för att bli volontär. Kylskåpet på Röda Korset i Arvika är begagnat och har skänkts av Elon Richardson’s i Arvika.

Verksamheten i Arvika samarbetar med Stora Coop Styckåsen, Stora Coop Palmviken, ICA Kvantum Arvika, Lidl. Man samarbetar också med Arvika Värme och Sarepta, samt ideella föreningar som jobbar för samma ändamål som verksamheten.

Mikael Wiotti från ICA Kvanum i Arvika och Isabel Gunn, volontär på Solikyl. FOTO: PRIVAT.

– Först samlar personalen från Ica och Coop in mat som hade kastats på grund av kort datum, trasiga förpackningar, med mera. Då kommer vi volontärer med cykelkärra eller bil vid bestämda tider en eller två gånger i veckan per butik. Maten packas, tas till Röda Korset, och packas in i kylskåpet där. Då kommer folk och hämtar därifrån, berättar Isabel Gunn.

Isabel Gunn och sonen Are vid kylskåpet på Röda Korset i Arvika. FOTO: PRIVAT.

Isabel ser många positiva aspekter med verksamheten.

–  Tänk att maten har transporterats, packats i plast, metall och papper, transporterats igen, har lagts på hyllan av personalen, och sedan till slut, packats undan till en container där det bränts upp. Tänk också att så många inte har råd med mat till vardagen, och kämpar för att får mat på bordet. Ser inte denna cirkeln helt ofattbart ut ovanifrån? Jag gillar att tänka att Solidariskt Kylskåp räddar denna ohållbara och ologiska process, så att all investering att få fram mat var värt det till slut, så att maten hamnar i en mage.