Arvika Brott och blåljus

Efter skadegörelse – Nu ska tornet på Viksholmen repareras

Det välbesökta fågeltornet på Viksholmen i Arvika har utsatts för skadegörelse

Det välbesökta fågeltornet på Viksholmen i Arvika har utsatts för skadegörelse, och det går inte längre att ta sig upp i tornet. Cajsa Malmstedt upptäckte skadegörelsen när hon gick förbi tornet på söndagsförmiddagen den 14 mars.

– Trappen upp till tornet är av längst ner och vriden åt sidan. Plank ur trappan har slitits bort och ligger utslängda på isen, berättar hon.

Cajsa besöker Viksholmen flera gånger i veckan, och hon tror att tornet förstörts någon natt under helgen.

– Fågeltornet restaurerades förra våren så att fler skulle kunna ta sig upp i tornet. Det är beklagligt att vissa människor har så lite respekt till byggnader som är till för att Arvikabor ska få större tillgång till naturens händelser, förklarar hon.

Naturfotografen Tage Bäck brukar fotografera fåglar från tornet, och har tillbringat ungefär 400 till 500 timmar i utkikstornet varje säsong.

– Jag tycker att det är fruktansvärt eftersom tornet renoverades förra sommaren och det blev jättefin trappa och landgång, berättar han.

– Det behövs nog en totalrenovering, förklarar han.

Cajsa Malmstedt berättar att det är fin utsikt över vattnet och fåglar uppe i tornet, där både sothönor och skäggdoppingar har bon på sommaren.

– Det är ju ett välbesökt ställe av folk som promenerar och som vill njuta av frisk luft, förklarar hon.

Arvikamagasinet kontaktade Arvika kommun angående att tornet skadats, och Ann-Christin Karlsson, miljöskyddsinspektör på Arvika kommun berättar att Naturskyddsföreningen i Arvika för många år sedan fått överta  fågeltornet från Arvika Kommun.

– De har ett samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet där AMI gör lagningsarbeten och naturskyddsföreningen står för materialkostnaderna. Tornet kommer snart att repareras, meddelar hon.