Arvika Brott och blåljus

Räddningschefen om risken för gräsbränder – Det ska du tänka på

På måndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en gräsbrand utanför Klässbol i Arvika kommun. 

– Det var inte så dramatiskt när vi kom fram och var inte någon egentlig brand kvar. Personerna som bor på adressen hade släckt själva med hjälp av vatten och brandsläckare så vi var fram till adressen och kontrollerade att allt gått bra. Det är viktigt att ha egen utrustning för att kunna släcka själv, berättar Tobias Erlandsson, ställföreträdande räddningschef och insatsledare.

Bilden visar en prognos för hur risken för gräsbrand ser ut under dagen.

 – Nu kom det ju snö här i natt så risken här är liten för gräsbrand. Eldar man ändå så ska man ha utrustning för att kunna släcka elden. Det är också viktigt att ha kunskap om hur man eldar och hur elden beter sig. Sen ska man följa eldningsförbud som kommer när det är torrt ute, förklarar Erlandsson.

– Alla kan hjälpa till och minska risken för gräsbrand. Bäst är att avstå att elda gräs överhuvudtaget, förklarar han.