Arvika Nöje/Kultur

Digital festival för unga i Arvika och Eda

UKM, Ung Kultur Möts, är en festival för unga mellan 13 och 25 år

UKM, Ung Kultur Möts, är en festival för unga mellan 13 och 25 år. Festivalen anordnas årligen, men i år kommer festivalen inte kunna anordnas som vanligt på grund av coronapandemin.

© Selena van der Horst/UKM Sverige.
© Selena van der Horst/UKM Sverige.

Annorlunda festival

På grund av rådande pandemi och risken för smittspridning kommer årets festival skilja sig från de festivaler som arrangerats tidigare år. Årets festival kommer ske digitalt. Under festivaldagarna kommer man ha ett “crew” som ansvarar för att sprita olika ytor, och dörrvakter som övervakar ingångar och ser till så att det inte är för många personer i lokalen samtidigt.

Alla arrangörer och tekniker på plats kommer att använda munskydd och visir, och alla deltagare kommer erbjudas munskydd. Olle Wester, lokal samordnare för UKM i Arvika och Josefina Berglund Ekholm, marknadsföringsansvarig för UKM i Arvika, berättar att handsprit kommer ställas ut runt om festivalområdet. “Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer och Region Värmlands restriktioner”, förklarar de.

“Allt välkommet”

Fram tills den 28 mars kan deltagare anmäla sig på UKMs hemsida. På festivalen kan man anmäla sig som scendeltagare, konstdeltagare och funktionär.

– Man ges möjlighet att utvecklas i det man tycker är allra roligast! Oavsett om man är konstnär, breakdansare eller hårdrockare så är allt välkommet, berättar Olle Wester.

Som scendeltagare för man möjlighet att framföra ett scenframträdande på en scen. Man kan till exempel uppträda med dans, musik eller poesi. Konstdeltagare får möjlighet att ställa ut konst i en konstutställning. Man kan till exempel delta med foton, skulpturer eller keramik. 

© Ida Alamaa/UKM Sverige.

Spelas in och sänds live

Festivalen kommer att ske i två steg, det första steget innebär att alla deltagare som anmält sig till festivalens föreställning och utställning får en tid då man kommer till festivalen och får spela in sitt bidrag.

I Eda sker inspelningarna i Folkets hus i Charlottenberg den 10 april. I Arvika kommer inspelningen ske 5, 6 eller 7 april. Arvikas inspelningslokal är ännu inte fastställt, men man kommer meddela folk via UKM:s sociala kanaler och till deltagarna så snart man vet.

I festivalens andra steg kommer inspelat material klippas ihop och mixas av ett produktionsteam, och det färdiga materialet kommer sedan livesändas i en föreställning på UKM:s hemsida UKM.se. Föreställningen kommer ledas av årets konferencierer, och det kommer finnas möjlighet för deltagarna att delta i sändningen digitalt via tjänsten Zoom.

Att bidragen spelas in och livesänds är bra för att minska mängden fysiska kontakter, menar Oliver Thyberg, marknadsföringsansvarig för UKM i Eda.

– Vi arrangörer är väldigt glada att kunna anordna festivalen trots läget, och att göra det på ett säkert sätt. Jag tror att UKM är ett forum och ett sammanhang som våra unga behöver, kanske nu mer än någonsin, fortsätter han.

Josefina Berglund Ekholm tycker att man ska passa på att ta chansen som man som deltagare har i år, berättar hon.

– Alla deltagare kommer få en egen film på sitt bidrag som man får använda sig av på t.ex sociala medier. Det är ett jättesmart sätt att marknadsföra sig på, förklarar hon.

– Poängen med UKM är just det här med att ungdomarna får prova på. De måste inte vinna – men får chansen att pröva sina vingar, förklarar Oliver Thyberg.

– När man läser eller hör om tidigare UKM-deltagare som efteråt skapat karriärer, som till exempel Tousin ”Tusse” Chiza, som hänvisar tillbaka till att ”det började med UKM”, då blir man stolt. Det visar verkligen hur viktigt UKM är för våra ungdomar, berättar han.