Coronaviruset Värmland

Gruppen 85+ kan nu boka tid för coronavaccinering

Under onsdagen öppnas tidsbokningen för vaccination mot covid-19 för gruppen 85 år eller äldre

Under onsdagen öppnas tidsbokningen för vaccination mot covid-19 för gruppen 85 år eller äldre. Det meddelar Region Värmland i ett pressmeddelande.

Genrebild. FOTO: HUSH NAIDOO/UNSPLASH.
Genrebild. FOTO: HUSH NAIDOO/UNSPLASH.

Till en början kommer endast ett begränsat antal tider erbjudas, detta styrs av tillgången till vaccin. Under onsdagen öppnar bokningen för gruppen 85 år och äldre, som är den första gruppen.

– Det känns bra att komma igång även om vi nu startar i en liten skala. Vi vet att tiderna kommer att ta slut och då hoppas vi på tålamod och förståelse för att det är tillgången på vaccin som styr, säger Madelene Johanzon, chef för område öppenvård i Region Värmland.

Nya tider kommer att läggas ut på tisdagar. De som kan boka vaccin i nuläget är personer födda 1936 eller tidigare samt personer som bor tillsammans med någon född 1936 eller tidigare.

– Just nu levererar inte vaccinleverantörerna avtalad volym till Sverige. Därför kan vi heller inte vaccinera i den takt vi hade önskat och planerat för, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland.

– Det vaccin som levereras till Sverige fördelas rättvist mellan regionerna baserat på befolkningssammansättning. Det styr Folkhälsomyndigheten över. Vi i Region Värmland kan alltså inte själva påverka vare sig leveransmängd eller takt, fortsätter han.

I samband med att första vaccindosen ges bokas även tid för den andra dosen. Däremellan ska det gå tre till fyra veckor för de vaccin som rekommenderas till den som är äldre än 65 år, skriver Regionen i ett pressmeddelande.

– En vecka efter den sista dosen har man ett gott skydd mot covid-19. Men det är viktigt att fortsätta följa rekommendationer och råd. Vaccinering har genom åren varit ett effektivt sätt att få stopp på pandemier, men så länge vi inte hunnit vaccinera större delen av befolkningen kan man fortfarande smitta andra även om man själv inte blir sjuk. Och eftersom inget vaccin ger hundraprocentigt skydd kan man bli sjuk, om än i lindrigare grad, även om man har vaccinerat sig, säger Anders Nordmark.