Arvika

Räddningstjänstens råd – Så vistas du säkert ute på isen i vinter

Den senaste tiden har det skett ett antal olyckor av personer som gått genom isen i Arvika kommun. Räddningstjänsten i Arvika ger nu sina råd för att så säkert som möjligt vistas på ute på isen i vinter.

Isvaksövning. FOTO: RÄDDNINGSTJÄNSTEN ARVIKA.

Först och främst uppmanar räddningstjänsten att inte ge sig ut på isen ensam.

– En kompis är bästa livräddaren, skriver de.

De rekommenderar också att man alltid har med sig isdubbar, ispik, flythjälp, räddningslina, visselpipa och en mobiltelefon.
– En ryggsäck med ombyte är också bra att ha på sig.

Om någon går genom isen

Om någon skulle gå genom isen ska man så fort som möjligt larma 112 och använda en förlängd arm för att få upp personen ur vattnet.

– Närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Där finns is som bär. Ha alltid något mellan dig och den nödställde, t.ex. en lina, ispik, livboj eller trädgren, skriver räddningstjänsten.

– Ta det lugnt och tänk på din egen säkerhet. Personen som har gått igenom isen kan drabbas av panik och det finns risk för att du blir neddragen under vattnet om du kommer för nära. En livräddare i en vak gör mer skada än nytta.

Om du själv går genom isen

– Ta det lugnt! Det är inte livsfarligt att hamna i iskallt vatten, du har ungefär 15 minuter på dig innan läget blir riktigt allvarligt. En ryggsäck ger dig flythjälp och isdubbarna håller dig uppe. Vänd dig om så att du kan börja arbeta dig upp från det håll du kom ifrån. Är det tunn is så hacka dig fram dit isen bär dig, då sparar du kraft.

Räddningstjänsten uppmanar också att ha med en ispik för att testa isens tjocklek.

– För att kunna gå på isen ska det finnas minst 10 cm kärnis som är hård och genomskinlig. Mörkare färg tyder på en tunnare is.

Isens svaga punkter är kring vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.