Arvika Nöje/Kultur

Ingesunds-violinist nominerad till amerikansk Grammy – ”En dröm i uppfyllelse”

Violinisten Peter Herresthal, lärare och professor vid musikhögskolan Ingesund i Arvika har tillsammans med Oslo Filharmoniske Orkester och producenten Hans Kipfer nominerats till en amerikansk Grammy för sin medverkan på en violinkonsert av Kaija Saariaho. Det har Sveriges Radio rapporterat.

Kaija Saariaho och Peter Herrestahl. Foto: Morten Krogvold.
Kaija Saariaho och Peter Herresthal. Foto: Morten Krogvold.

– Vi är så nöjda med resultatet och har fått fantastiska recensioner i tidningarna BBC och Gramophone men att inspelningen får en Grammy-nominering var helt otroligt, berättar Herresthal.
– En dröm som går i uppfyllelse kan man säga, tillägger han.

Herresthal berättar att han spelat fiolkonserten nästan 20 gånger på konserter runt om i Europa och USA innan han spelade in den.
– Jag känner att jag fick den perfekta dirigenten och orkestern med mig för att göra denna CD på det svenska skivbolaget BIS som jag har arbetat med i många år, förklarar han.

Herresthals första arbete som lärare var på musikhögskolan Ingesund år 2000.

– Så jag har faktisk 20 årsjubileum, förklarar han.

– Just nu arbetar jag i en något mindre andel som gästprofessor men jag har alltid behållit anslutningen till skolan, berättar Herresthal, och fortsätter:
– Min egen lärare Magnus Ericsson är också tillbaka som professor vid Ingesund och vi har ett fantastiskt samarbete!

Herresthal berättar att jobbet på Ingesund varit otroligt viktigt för hans utveckling som lärare.

Den nominerade konserten har skrivits av Kaija Saariaho, och Herresthal berättar att han nu spelar ett helt nytt verk, ‘Vers Toi es si loin’, som Saariaho skrivit åt honom.

-Jag tycker att det är den bästa gåvan jag någonsin fått, en liten aria för fiol och orkester hämtad från hennes berömda opera ‘Amour de Loin’ som framfördes för två år sedan på Metropolitan Opera i New York, den första opera av en kvinna uppsatt där på 100 år, berättar Herresthal.
– Ingesund camerata, en utmärkt kammarorkester i skolan, spelade den med mig under ledning av Magnus dagen innan Europa gick in i Corona lockdown för nästan ett år sedan, berättar han.

Herresthal är nominerad i kategorin bästa utövare och producent.