Värmland

Värmlänningarna bäst vaccinerade i Sverige mot influensa

Värmland har högst andel vaccinerade mot säsongsinfluensan av personer som är 65 år och äldre. Det visar höstens vaccinationsinsats, skriver Region Värmland.

Genrebild. FOTO: HUSH NAIDOO/UNSPLASH.

Folkhälsomyndighetens influensarapport visar att Värmland under vintersäsongen vaccinerat högst andel av personer som är 65 år eller äldre i hela landet, med närmare 70 procent vaccinerade i åldersgruppen. ”En hög andel vaccinerade bland riskgrupper för säsongsinfluensa är viktigt för att undvika extra tryck på hälso- och sjukvården”, skriver Region Värmland i ett pressmeddelande.

– Vi är mitt i en pågående pandemi och ett värsta scenario är många sjuka i både covid-19 och säsongens influensa, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Vad som är unikt är att inte ett enda fall av influensa har diagnostiseras i Värmland den här säsongen. Spridningen av influensa är mycket låg på norra halvklotet och även i övriga världen, skriver Region Värmland.

– Det beror med stor sannolikhet på åtgärderna mot covid-19.

Vaccinationen mot säsongsinfluensan gjordes på vaccinatipnsmottagningar i länets vårdcentraler, av kommuner, och på länets sjukhus.

– Jag vill ge en stor eloge till alla som varit involverade i vaccinationsarbetet. Detta visar att vi har förutsättningar att få en bra vaccinationstäckning av covid-19 även om det är en större utmaning, säger Ingemar Hallén.