Coronaviruset Sverige

Nya rekommendationer: Inresande från Norge ska testa sig för covid-19

På lördagen gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer till personer som reser in i Sverige från Norge, eller som nyligen har varit i Norge. Man uppmanar dessa personer att testa sig för covid-19 snarast och undvika kontakt med andra, bland annat.

FOTO: FUSION MEDICAL ANIMATION/UNSPLASH
FOTO: FUSION MEDICAL ANIMATION/UNSPLASH

Bakgrunden till beslutet är att norska myndigheter befarar ett större utbrott av den nya brittiska varianten av SARS-CoV-2 i Oslo-området. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst till Sverige, med uppföljande test fem dagar efter ankomsten. Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare även haft motsvarande rekommendationer för personer som varit i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.

Arbetspendlare till Norge ska undvika att träffa andra personer än de i det egna hushållet när man inte är på jobbet, skriver Folkhälsomyndigheten. ”Norge kräver regelbunden testning vid arbetspendling, och den som arbetspendlar behöver inte testa sig utöver det. De som bor i samma hushåll med den som arbetspendlarpendlar behöver inte undvika att träffa andra”, skriver myndigheten.

”Mycket är ännu okänt om den nya virusvarianten och forskning pågår för att ta reda på om den till exempel är mer smittsam än andra varianter”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar, skriver Folkhälsomyndigheten.

Man påminner om vikten av att alla följer de föreskrifter och allmänna råd som gäller.