Brott och blåljus

Stölder från altaner och inbrott i bilar i Dottevik

I Dottevik i Arvika kommun har det pågått en mängd stölder från altaner och inbrott i bilar, berättar boende i området för Arvikamagasinet.

Genrebild. FOTO: NICOLE BASTER/UNSPLASH
Genrebild. FOTO: NICOLE BASTER/UNSPLASH

– Personerna som var ansvariga för detta fick flytta på sig. Nu verkar samma problematik börjat inne i stan i husområdena mellan Fallängsvägen och Bergsgatan, berättar en person för Arvikamagasinet.

– Det händer så fruktansvärt mycket nu i det tysta, förklarar personen.

Kenneth Ollenberg, förvaltare på Arvika Fastighets AB berättar att de är ganska förskonade från inbrott i sina lägenheter, men att det förekommer inbrott i källare.
– Det kan delvis bero på att vi jobbar med trygghet och säkerhet i vårt bestånd, förklarar han.

Han berättar att man använder sig av skalskydd som innebär att man måste ha en “tag” för att ta sig in, och i vissa fall kameraövervakning i källare. 

– Vi satsar även på ny bättre utebelysning på våra områden så att det syns om någon smyger kring. Exempelvis har Dotteviksområdet fått bättre utebelysning inför hösten/vintern 20/21, berättar Ollenberg.

– Dock har vi en hel del inbrott i källare och vindsförråd där vi kommer att söka fler tillåtelser av datainspektionen för att installera kameraövervakning, tillägger han. Han berättar att de är med i huskurage, och att de har ett larmnummer till sitt vaktbolag som kan nås dygnet runt.

En annan person boende i Dottevik vittnar också om stölder från altaner och skadegörelse, bland annat. Personen har själv blivit utsatt för inbrott i sin bil två gånger, och förklarar att Polisen lagt ner ärendet båda gångerna.
– Dom skickade inte ens ut en patrull för att kolla skadorna, berättar personen.
– Jag känner mig väldigt ledsen arg upprörd över detta då jag har fått veta att flera i samma bostadsområde har råkat ut för stöld i sina bilar och även ute på sina altaner. Och tyvärr så är det ingen granne som har hört eller sett något av någon av händelserna, berättar personen.

Personen förklarar att det förutom stölder och skadegörelse också försvinner cyklar i området.
– Känns ju inte tryggt alls och aldrig veta när denna tjuven eller tjuvarna slår till igen på min bil, förklarar personen.
– Har även läst nu i dessa dagarna att denna eller dom förflyttar sig i kommunen även. Tryggheten sjunker också, berättar personen.

När en brottsanmälan har gjorts ska polis eller åklagare bedöma vilka möjligheter som finns att utreda brottet, det skriver Polisen själva på sin hemsida. ”De beslutar därefter om en förundersökning, även kallad brottsundersökning, ska inledas. Det görs bara om det finns möjligheter att klara upp brottet. Saknas det tillräckliga bevis kan en förundersökning läggas ned” skriver Polisen.

2019 anmäldes omkring 14.700 bostadsinbrott i Sverige.

Källa: Brottsförebyggande rådet.Har du ett nyhetstips? Tipsa Arvikamagasinet!