Coronaviruset Inrikes/utrikes

Vaccineringen i Sverige har inletts – 80.000 nya doser väntas kommande vecka

De första vaccindoserna till skydd mot covid-19 har nu getts i Sverige, och vaccineringsarbetet är därmed igång. I början av kommande vecka väntas totalt cirka 80.000 nya vaccindoser levereras. Doserna skickas direkt från tillverkaren till landets 21 regioner, skriver Folkhälsomyndigheten i et pressmeddelande.

”De första doserna går till dem som har det allra största behovet av skydd, som boende på särskilda boenden för äldre”, skriver Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet. 80.000 nya doser väntas levereras kommande vecka, men av säkerhetssäl är ankomsttiden och platser sekretessbelagda för obehöriga.

– Det känns väldigt bra att allt har gått som planerat med den allra första leveransen så att det här viktiga arbetet kan komma igång. Vaccinet är ett värdefullt verktyg i arbetet med att hantera pandemin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.