Nöje/Kultur Samhälle

Arvikabyggnad sjunde fulast i Sverige

Brutalisthuset, tidigare epa-huset i Arvika har röstats fram som Sveriges sjunde fulaste byggnad i Arkitekturupprorets omröstning.

Brutalisthuset på Storgatan i Arvika har röstats fram som Sveriges sjunde fulaste byggnad.
FOTO: LIISA MELLERDAHL.

Brutalisthuset har röstats fram som Sveriges sjunde fulaste byggnad. Etta i omröstningen kom Arkitekturhögskolans byggnad i Stockholm. Omröstbingen hölls på Facebook av Arkitekturupproret, en folkrörelsen med nära 50.000 medlemmar.

– Byggnaden är tidstypisk och representerar andra värden i sin utformning än vad som anses vara tilltalande i dag. Sen vad som är vackert låter vi betraktaren avgöra, berättade Sara Fernqvist, strategisk chef på Lennart Johansson Fastigheter för Arvikamagasinet i September.

Omröstningen avslutades på julafton. Det berättade Arkitekturupprorets ordförande Sigvald Freyland för AM tidigare i december.

– Arkitekturupproret gör detta för att belysa den förfulning som har pågått i minst 90 år. Förhoppningsvis får vi stopp på detta och det börjar byggas fina hus igen, svarar han på frågan om vad som är syftet med omröstningar som denna och vad målet är.

I September frågade AM om kommundkrektör Hans Karlssons syn på saken.

– Ja, EPA-huset väcker sannerligen känslor. I sommar har det använts till en uppskattad utställning. Själv hade jag hellre haft kvar det hus som stod där tidigare, Bergenholtz konditori, förklarade han då.

Bergenholtz konditori, Arvika 30 januari 1924. 
FOTO: ARVIKA KOMMUNS BILDARKIV.