Arvika Nöje/Kultur

Premiär för traktorlucia i Mangskog – Kan bli tradition

Lördagen den 12 december anordnade Anna-Lena Fredriksson ett annorlunda Luciatåg i Mangskog, ett så kallat ”traktorluciatåg”. I tåget fanns bland annat traktorer, fyrhjulingar, EPA- och A-traktorer. Tåget avgick från Slobyn klockan 18.00 på kvällen och körde till Lundby och tillbaka.

– Det var cirka 28 traktorer och EPA-traktorer, någon fyrhjuling, berättar Anna Karin Johansson, en av luciatågets åskådare.
– Utanför kyrkan i Mangskog stod cirka 50 personer och tittade, och när de kom till Ica Lundby livs fick de glögg och pepparkakor innan de vände hem igen, berättar hon.

FOTO: LENA WEST.

Det var Anna-Lena Fredriksson som arrangerade traktorluciatåget. Hon berättar att det kom smyckade traktorer, fyrhjulingar, EPA- och A-traktorer och kärror, bland annat.
– Aldrig i min vildaste fantasi trodde jag på denna uppslutning, vilken respons!, beskriver Anna-Lena efteråt.
Hon berättar att det var några med fyrhjuling som undrade om de fick komma.
– Självklart fick de det, fortsätter hon.

Längst fram i tåget körde Anna-Lena med en traktor som bar på en luciakrona gjord av kycklingnät, lakan och ljusslingor, fastspikat på en träram. Bland fordonen i tåget fanns också en pickup med en tomteluva gjord av rött tyg över en kon av trä. Det fanns också en åkgräsklippare som var stjärngosse, med en strut på huven och en stjärna gjord av papp, berättar hon.

FOTO: ANNA-LENA FREDRIKSSON.

Anna-Lena berättar att fordonen i tåget bland annat var smyckade med lampor, ljusslingor, glitter och granris.
– Fantasin flödade, tillägger hon.

Tidigare år har man under hösten haft traktorfotboll i Mangskog, något som inte blev av i år. Istället blev det ett traktorluciatåg, något som kan bli en tradition, enligt Anna-Lena. Först bollade hon tanken på ett traktorluciatåg med en medlem i byalaget, berättar hon. Därefter gjorde hon ett inlägg på Facebook som delades av flera personer. Hon satte också upp en affisch vid Ica Lundby livs.

– Jag kan inte nog tacka alla som var med och spred glädje både på och bredvid vägen denna kväll. Detta kan lätt få bli en tradition, avslutar Anna-Lena.