Arvika Nöje/Kultur Nyheter

Catharina ställer ut unika ”livsmålningar” på galleri 39

Catharina håller utställningen ”Color of life” på galleri 39 i Arvika där hon ställer ut 96 stycken målningar. Hon kallar målningarna för ”livsmålningar”, och beskriver de som livets färger i kontrast till det mörka och svåra i livet.

Catharina har haft en kamp med en kronisk sjukdom sedan 2006. Hon berättar att hon förstod på hastigheten av sjukvårdens provtagningar att det var bråttom. 2019 fick hon ett samtal om att man hittat en tumör i buken.

– Jag lovade mig själv att göra resan positivt oavsett resultatet, berättar Catharina. Jag ville inte bli ett offer utan känna tacksamhet till livet. Inte tänka ”varför jag, varför nu”.

Catharina berättar att hon målar sig igenom svårigheterna. Det var efter att hon fick samtalet om tumören som hon började måla den första tavlan. Hon berättar om dödsångesten som höll henne vaken, smärtan och rädslan.
– Målningarna speglar mina känslor och kärleken till livet, säger hon. Jag ville måla allt som jag älskar. Till slut var det enda jag orkade och ville att måla, fortsätter hon.

Catharina ställer ut 96 målningar på galleri 39 i Arvika. På lördagen är det sista chansen att besöka utställningen. FOTO: SAKEUS BERG.

Utställningen är öppen mellan 12 och 17, och lördagen den 21 november är den sista dagen då man kan besöka utställningen. Catharina berättar att hon fått hjälp av vänner och familj med att hänga upp målningarna i utställningen.
– Jag orkar inte så långa stunder varje dag, förklarar hon.

Catharina berättar att många har varit inne och tittat på utställningen, och att de är stöttande.
– En kvinna kom in och sa ”det är som ett fridens rum”. Det gick rakt genom hjärtat, säger Catharina.

FOTO: SAKEUS BERG.

Hon fick en återbudstid från biblioteket när det var lite smittspridning av coronaviruset, berättar hon. Arbetet med utställningen påbörjades kort innan det blev utökade restriktioner i Värmland.

Catharina fick tillåtelse av biblioteket att sätta en maxgräns på 10 personer åt gången. Förutom maxgränsen spritas det också, och hon själv använder munskydd om besökarna så vill.
– Jag tror att temat på utställningen passar väldigt bra i tiden vi lever i, säger hon.

– Livet är som vackrast när det är som skörast. Det är först när det är som skörast och man kan förlora det som man förstår hur vackert allt är, säger Catharina. När man blir svårt sjuk lär man sig vad som är viktigt i livet, berättar hon.

Catharina ger också bort målningar på utställningen. Hon tar inte betalt för de, utan skänker pengar till miljöorganisationen Greenpeace, berättar hon.
– Djur och miljö är väldigt viktigt för mig. Därför har jag valt Greenpeace för att ge en gengåva till livet. Jag målar inte för att tjäna pengar. Jag brukar skänka när jag har råd, fortsätter hon.

Catharina har samlat sina målningar i en privat bok. Boken har samma namn som utställningen, ”Color of life”. FOTO: SAKEUS BERG.

Catharina har samlat sina målningar i en privat bok. Hon berättar att hon får inspiratiom från drömmar och från vardagen.
– Jag tror att allt har en mening, även corona.

Catharinas tolkning av coronaviruset. Slutet på svansen är av guld, det symboliserar att det kommer ut något bra av allting. FOTO: SAKEUS BERG.