Arvika Näringsliv Nöje/Kultur

Arvikaförening planerar unik biovisning

Arvikaföreningen IOGT-NTO har tvingats ställa in flera projekt på grund av coronapandemin. Just nu håller man på att renovera föreningens lokaler, och planerar något som kallas “bio med inflykt”.

Just nu planerar man för ”bio med inflykt” som ska hållas i föreningens biosalong när allt är färdigt. FOTO: SAKEUS BERG.

“Bio med inflykt” har planerats sedan en tid tillbaka och innebär att en familj, skolklass eller liknande grupp som vanligtvis träffas får välja en film att se i föreningens biosalong. Idén kallas för “bio med inflykt” därför att man till skillnad från en utflykt vistas inomhus. Man kommer att hålla avstånd i biosalongen och vara tillsammans i grupper med de man vanligtvis träffar, allt för att minska smittspridning. Föreningen har påbörjat ett samarbete med en restaurang i centrala Arvika där målet är att man ska kunna beställa maträtter som levereras till biosalongen. Allt är inte klart ännu, och därför väljer föreningen att hålla det hemligt vilken restaurang det rör sig om.

– Tanken är att få igång det runt jul-nyår så att exempelvis familj med kusiner som träffas vanligtvis får önska en film, säger Håkan Jivesand, ordförande i föreningen.

I nuläget har biografen två stora projektorer som är avsedda för filmrullar.

– Men de skickar inte filmrullar längre, berättar Håkan. De två alternativ som fungerar är streaming och USB, berättar Håkan.

Föreningen har fått ett avtal med Swedish film så att de kan visa all film utgiven i Sverige, strax efter det att filmen haft premiär. En sak som skulle förbättra kvalitén på filmvisningen är en nyare och bättre projektor som skulle kosta mellan 100.000 och 150.000 kronor, en sak som föreningen inte har råd med i nuläget.

Just nu håller man på att renovera föreningens lokaler. Man har bland annat bytt fönster och dränerat.

– Vi har kostat på mycket, säger Håkan. För att kunna genomföra renoveringen har man fått bidrag från Boverket. 

Håkan Jivesand, ordförande IOGT-NTO Arvika. FOTO: SAKEUS BERG.

Projekt blir inte av

Föreningen har många projekt som inte blivit av på grund av coronapandemin.

– Vi hade stora planer på filmgrupper under vårsäsongen för både barn och vuxna, där det fanns intresse speciellt från äldre. Men vi har inte kunnat göra någonting, berättar Håkan Jivesand. Han säger att man absolut kommer att köra på med filmgrupps-planerna om pandemin lugnar sig.

Föreningen förhandlade tidigare med en teatergrupp om att spela teater i biografen sommaren 2020, något som även det blev inställt med anledning av coronapandemin.

– Om det lugnar sig kan vi ta hit de. Planerna finns kvar och de vill komma hit, säger Håkan.

Coronapandemin har som med många andra verksamheter också påverkat föreningens ekonomi, framförallt har man förlorat inkomster. Föreningen har dock fasta hyresgäster som ger en grundinkomst, berättar Håkan.

-Verksamheterna som ska göras kostar inte heller så mycket eftersom det är ideellt, säger han.

Många projekt som föreningen haft har tvingats ställas in på grund av coronapandemin. FOTO: SAKEUS BERG,
Dansen avslutas i förtid

Föreningens huvudaktivitet just nu är dansen för barn som äger rum varje söndag. Dansen kommer att avslutas tidigare planerat på grund av ökad coronasmitta och nya rekommendationer. Hittills har man i samråd med barnens föräldrar fortsatt med dansen. Planen har varit att aktiviteten ska fortsätta till och med den 29 november och sedan ta en paus för juluppehåll, men nu har föreningen beslutat att avsluta dansen i förtid. Det är i nuläget oklart om aktiviteten kommer att fortsätta efter juluppehållet. 

– Det beror på hur restriktionerna ser ut om dansen kommer att fortsätta efter jul, säger Håkan Jivesand. Han har tidigare berättat att man är beredda att avbryta dansen om pandemin skulle bli värre, vilket är vad som sker nu. 

– Vi har fortsatt med dansen i samråd med föräldrarna, och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger han.

Håkan poängterar också att dansgruppen är ganska liten i förhållande till de stora lokalerna.

– Det är inget problem att hålla avstånd, säger han.

Varje söndag håller Kevin Wäxfeldt i dansen i föreningens lokaler. FOTO: SAKEUS BERG.

Kevin Wäxfeldt håller i dansen varje söndag. Han hoppas att aktiviteten ska kunna fortsätta till våren, och berättar att det är väldigt tråkigt att det avlutas i förtid.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt såklart men det är ju inte så mycket man kan göra på grund av omständigheterna. Man får hoppas att man kan köra till våren istället, berättar Kevin.