Ekonomi Inrikes/utrikes

Här är årets julklapp 2020

Stormköket är årets julklapp 2020. Det meddelade HUI Research på onsdagen. Det är det trettionde året i rad som HUI Research utser årets julklapp.

”Coronapandemin har lett till en mycket stark trend där vi svenskar umgåtts mer utomhus, både i våra lokala grönområden och på längre vandringar. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning. Årets julklapp 2020 – stormköket – speglar detta”, säger Jonas Arnberg, VD HUI Research.

HUI Research skriver att en av de största beteendeförändringarna under 2020 rörde svenskarnas semestervanor. ”Nyorden hemester och svemester dök upp på allas läppar. Coronapandemin har accelererat en stark vandringstrend ytterligare. Inte minst visade sig detta genom nya besöksrekord på fjäll och vandringsleder – trots en minskad turism från utlandet” skriver de.

HUI Research skriver också att detaljhandelns försäljningssiffror visar att svenskarna verkligen har fått upp ögonen för friluftsliv under 2020.

Motiveringen lyder: ”Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.”