Arvika Coronaviruset Nyheter Värmland

Verksamheter stängs för allmänheten – Så påverkar de nya råden Arvika

På fredagen anordnade Arvika kommun sin första digitala pressträff då man talade om hur Arvika agerar när de nya lokala allmänna råden för Värmland finns. Bland annat stängs sim- och sporthallen och ishallen för allmänheten. Det råder fortsatt inget besöksförbud på kommunens äldreboenden.

Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör berättade på pressträffen att sim- och sporthallen i Arvika stängs för allmänheten, vilket AM rapporterade om tidigare under dagen. Även allmänhetens åkning i ishallen i Arvika stängs, säger hon. Simhallen kommer däremot att vara öppen för skolundervisning. Både Ingestrand och turistbyrån i Arvika kommer att hålla öppet, men med restriktioner för att förhindra smittspridning.


Annons


Anna Wikstrand berättade också att man påbörjat kontakter med föreningslivet för att stödja och pusha hur de framåt kan bedriva sin verksamhet. Region Värmland ger också 15 miljoner i omställningscheckar som ska hjälpa verksamheter att ställa om för att kunna möta krisen.

Mikael Engstig, VD på Arvika Fastighets AB berättar om de anpassningar som görs för receptionen i stadshuset. Det rör sig om plexiglas, avståndsmarkeringar och text om avstånd, samt ståbord för möten. Man tar också emot färre besök.

Inget besöksförbud på äldreboenden

Arvika kommun har i nuläget inget besöksförbud på sina äldreboenden. Eva Nilsson, verksamhetschef för vård och omsorg berättar på pressträffen att man använder skyddsutrustning i form av visir vid besök på äldreboendena. Hon säger också att det pågår en diskussion kring besöksförbud nationellt, och att man jobbar för att de boende ska ha tillgång till gemensamhetsutrymmen.

Generellt ingen distansundervisning

Per-Joel Swelén, verksamhetschef för lärande och stöd säger att det har varit mycket diskussioner om distansundervisning, men att det generellt inte är någon distansundervisning, även om det kan förekomma inslag av det. Han berättar också att öppna förskolan i Arvika kommer att hålla igång, men att verksamheten bedrivs utomhus. Hämtning och lämning vid förskolor ska ske utanför förskolan, säger han.

Per-Joel Swelén berättar att det generellt inte är någon distansundervisning. FOTO: Genrebild. Arkivbild

Arvikas kommunalråd Peter Söderström säger att man är måna om att hålla igång verksamheten, och att man tror att sammanhållning är jätteviktigt för att Värmlänningarna ska kunna följa rekommendationerna. Han menar också att råden måste följas, och att man får tänka på både sin egen och andras hälsa.

– Vi finns för information, kommunikation hela tiden. Tveka inte att höra av er om vad som helst, sa han på pressträffen.


Annons


Det kan polisen göra vid allmänna sammankomster

Jonas Wendel, chef för lokalpolisområde Arvika berättade på pressträffen om hur polisen kan agera vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med fler än 50 personer. “Vad vi kan göra är att be arrangören ställa in evenemanget, eller så kan vi ställa in evenemanget” berättar Jonas. Polisen kan också förbjuda tillträde till platser och besluta om avspärrningar om en stor mängd människor samlas på en begränsad yta, berättar Jonas.

Jonas säger också att det är problematiskt med verksamheter som köpcentrum, där man endast kan uppmana personer att följa rekommendationerna, eftersom det inte räknas som allmänna sammankomster. Mycket fokus inom polisen är att hålla sig friska och att skydda personalen, berättar Jonas. “Det är viktigt att ha en förmåga att komma när medborgarna behöver oss” säger han.

Avslutningsvis säger Johan att det viktiga inte är vad som är straffsanktionerat eller förbjudet enligt lag, utan att alla känner sitt personliga ansvar i att förhindra smittspridningen. Kommundirektör Hans Karlsson instämmer med det Johan säger.

Sammanfattning:

Arvika sim- och sporthall stängs för allmänheten, likaså stängs ishallen för allmänhetens åkning. Region Värmland ger 15 miljoner i omställningscheckar som ska hjälpa verksamheter att ställa om för att kunna möta krisen.

Äldreboenden i kommunen hålls öppna och visir används. Arvika kommun har vidtagit åtgärder i stadshusets reception, samt på flera andra verksamheter som hålls öppna. Det är generellt ingen distansundervisning för skolelever, och polisen kan ställa in evenemang och besluta om avspärrningar.