Arvika Coronaviruset Värmland

Här är Folkhälsomyndighetens nya råd för Värmland

Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det är ett av Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller för de som vistas i Värmland. Man ska också undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med, samt avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.

Beslutet gäller till och med den 10 december 2020, men kan förlängas, skriver Folkhälsomyndigheten. ”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras” skriver myndigheten.

Beslutet om lokala allmänna råd för Värmland innebär också en avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande sociala umgängen. ”Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad”. Nödvändig närkontakt, till exempel vid vårdbesök och medicinska undersökningar omfattas inte av rådet. ”Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra” skriver Folkhälsomyndigheten.


Annons


Undantag för barn och unga födda 2005 eller senare

Rådet att avstå från idrottsträningar gäller inte för barn och unga födda 2005 eller senare. Däremot omfattar beslutet skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter som idrottsanläggningar, köpcentrum och butiker. Folkhälsomyndigheten skriver att verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden. ”Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ” skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.