Arvika Coronaviruset Ekonomi Näringsliv Nyheter

Arvikahandlare: Så påverkar coronapandemin Arvikas näringsliv

På måndagen kom beskedet från regeringen om fortsatta stödåtgärder för det svenska näringslivet.

På måndagen kom beskedet från regeringen om fortsatta stödåtgärder för det svenska näringslivet. Med anledning av detta ordnades en pressträff i Arvika på tisdagen tillsammans med lokala företrädare. 

På pressträffen diskuterade man regeringens fortsatta stöd till näringslivet och hur det påverkar Arvikas näringsliv. FOTO: SAKEUS BERG

Det diskuterades bland annat hur coronapandemin påverkar näringslivet och vad det fortsatta stödet innebär för Arvikas näringsliv. Lars Karlsson företrädde Skocenter i Arvika på pressträffen. Han säger att det fortsatta stödet från regeringen är viktigt för att överleva.

Lars Mejern Larsson, ledamot i kulturutskottet i Sveriges riksdag medverkade också på pressträffen.

– Situationen förvärras snabbt när smittspridningen drar igång, det kommer slå hårt mot flera branscher. Resebranschen, reseorganisationer och eventorganisationer, säger han. Han poängterar också att det är viktigt att ha en dialog med näringslivet.

Lars Mejern Larsson berättar att det finns en vilja bland partierna att hjälpas åt. 

– Jag tycker att det var en fantastisk uppslutning bland partierna där man ställer sig bakom att man ska ta sig igenom detta. Han poängterar också Sveriges finanser och att det är läge att använda de nu.

– Om det är någon gång vi ska använda Sveriges finanser så är det nu, säger han.

Nu hoppas han att det ska komma ett vaccin mot covid-19.

– Men det tar tid, tillägger han.

Lars Mejern Larsson, ledamot i kulturutskottet i Sveriges riksdag. FOTO: SAKEUS BERG
Lars-Ove Jansson, ordförande i kommunfullmäktige var med och diskuterade på pressträffen. FOTO: SAKEUS BERG.

På pressträffen diskuterades också hur coronapandemin påverkar näringslivet i Arvika.

Maria Sveder företrädde Sveders Herr på pressträffen.

-Vi städar och spritar, och försöker hålla verksamheten öppen på ett säkert sätt så att kunderna känner sig trygga, säger hon och fortsätter:

-I vårt Arvika måste vi ändå säga att det inte är farligt att gå in i våra butiker, och kunden som kommer in tänker sig för till skillnad från stora ställen.

– Det är ännu värre i köpcentrena, tillägger Lars Karlsson.

Maria nämner också att smittspridningen ser olika ut på olika ställen i landet, och att Arvika fick smittan senare än till exempel Stockholm, där den koncentrerades i början.

Coronapandemin har påverkat många verksamheter runt om i hela Sverige. Maria Sveder berättar att Sveders Herr var klara med inköpen inför hösten redan i februari, och att de då planerade som om det skulle bli en helt vanlig höst. Nu måste de betala för det de köpt in.

– Jag och Lars har samma problematik, våra branscher är ganska lika, säger hon. Lars och jag har tre anställda var, berättar hon.

Maria Sveder, företrädare för Sveders Herr på pressträffen. FOTO: SAKEUS BERG
Lars Karlsson, företrädare för Skocenter på pressträffen. FOTO: SAKEUS BERG.

– Allt vi kan göra som stöttar Arvika centrum är guld värt, säger Maria Sveder.