Arvika Sport

Följ med på en fotbollsmatch med Jössefors IK

Jössefors IK har 9 fotbollslag, 3 tjejlag och 6 pojklag. För ungefär fem år sedan fanns endast ett pojklag. Sedan dess har man fått många nya lag. Arvikamagasinet följde med på en fotbollsträning med de äldsta tjejerna.

Zerena är en av spelarna i laget. Hon tycker att träningen gick bra och berättar att de hade kul i laget.”Vi pratar mycket med varandra, och jag har fått nya kompisar”, säger hon. Zerena spelar fotboll ofta, och satsar på att börja på fotbollsgymnasium, säger hon. Hon tycker att det är bra när det byggs nya fotbollsplaner att spela på. Kvällens träning avslutades med en match på Tiger Arena, en fotbollsplan nära Jössefors skola.

På bilden är några i laget som Arvikamagasinet intervjuade efter matchen. Från vänster: Alva, Lova, Zerena, Julia, Linnéa och Michelle. FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

Tjejerna är mellan 12 och 14 år, och laget har träning två gånger i veckan. Michelle var en av spelarna i kvällens fotbollsmatch. ”Det gick sådär, men vi kämpade på och passade varandra” säger hon. Michelle tycker att de har en bra gemenskap i laget, och vill fortsätta med fotboll. Linnéa vill också fortsätta med fotbollen. Hela vägen till landslaget. ”Gemenskapen är bra, vi pratar väldigt mycket” säger hon.

För ungefär fem år sedan fanns det endast ett pojklag inom föreningen, men sedan dess har fotbollen utökats och nu har föreningen 9 fotbollslag, både tjejlag och pojklag.

José Perez och Marie Skarfeldt är tränare för tjejlaget. FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

José har varit tränare i 6 år, och har tränat det äldsta tjejlaget i Jössefors IK i ett och ett halvt år. Till vintern, när fotbollssäsongen slutar och skidsäsongen drar igång kommer han att hjälpa till med längdskidorna. Föreningen kommer även att påbörja en danskurs i Salsa där han kommer att vara ansvarig.

Julia Spetsmark började i Jössefors IK

Julia Spetsmark är en svensk fotbollsspelare som började spela fotboll i Jösseforsk IK. Med den grunden har hon sedan tagit sig vidare hela vägen till svenska landslaget. ”Fotboll är ju världens största sport, och det är kul och ha henne som förebild”, säger Magnus. Bengtsson. ”Hon började spela som tolvåring och har sedan tagit sig till landslaget” berättar han.

I Jössefors IK:s klubbstuga finns Julia Spetsmarks tidigare tröja uppsatt. FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

Fotbollssäsongen slutar, skidsäsongen börjar

”När vintern kommer slutar fotbollssäsongen och skidsäsongen börjar”, berättar Magnus Bengtsson. ”Som barn mår man bra med flera idrotter” fortsätter han.

Coronapandemin påverkar fotbollen

Coronapandemin har gjort att föreningen inte kan tillåta publik eller föräldrar på fotbollsmatcher och fotbollsträningar. Föreningen har satt in 2 personer som ansvarar för att hålla en dialog med fotbollsförbundet för att hålla föreningen säker vad gäller coronaviruset. Man har också infört restriktioner och stängt kiosken. ”Det gör det tufft ekonomiskt, med mindre intäkter, och barnen tycker att det är svårt att inte ha föräldrarna med sig” säger Magnus Bengtsson.

FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

Läs också:

”Något för alla” – Jössefors IK får vm-klassad pumptrack

Föreningen Jösseforsk IK har Arvika kommuns första och enda spontananläggning.