Arvika Nyheter Sport

”Något för alla” – Jössefors IK får vm-klassad pumptrack

Föreningen Jösseforsk IK har Arvika kommuns första och enda spontananläggning.

Föreningen Jössefors IK har Arvika kommuns första och enda spontan-anläggning dit man kan gå och utöva sporter gratis när som helst. Föreningens ambition och motto är att vara något för alla. Det finns redan en hel del aktiviteter att utöva på anläggningen, men föreningen har många projekt på gång och vill erbjuda fler alternativ så att fler barn och unga kan hitta just sin grej.

Jonas Karlsson, suppleant och Magnus Bengtsson, ordförande i Jössefors IK. FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

Unik pumptrack i VM-klass

Till våren ska en sorts cykelbana som kallas pumptrack anläggas bredvid läktaren på idrottsanläggningen. Banan, som ska byggas någon gång runt maj-april 2021 är av en modell som är vm-klassad, vilket innebär att man kommer kunna hålla en världscup på anläggningen. I nuläget har endast två orter i Sverige pumptrack-banor av liknande modell. Prislappen ligger på närmare fem miljoner.

En pumptrack är en bana där man använder sig av en pumpande rörelse för att ta sig framåt utan att trampa eller sparka. Pumptracken byggs av grus med en yta av asfalt. Banan används mycket med hjälp av cyklar, men det är inte bara cyklar som kan användas i banan, menar Magnus Bengtsson, ordförande i Jössefors IK. ”Allt från rullstol till skateboard och sparkcykel fungerar i banan” säger han.

Idén till pumptrack-anläggningen kom från en resa till Gols kommun i Norge, där det finns en mindre pumptrack. Eftersom det redan finns cykelsport inom föreningen började man titta efter pumptracks. Elin Balkåsen, föreningens sekreterare i styrelsen för motionsidrott, skrev en ansökan till arvsfonden, och föreningen fick bidrag till pumptrack-anläggningen. Föreningen har även fått andra sponsorer för projektet. Banan kommer att ta 7-10 veckor att bygga, och när den är klar vill föreningen hålla en Sverigecup i pumptrack. Förutom en pumptrack har Jössefors IK fått en mountainbikeled på 6 kilometer godkänd som Värmlandsled. Fotboll är föreningens största sport med 9 fotbollslag.


Annons


Fotboll är föreningens största sport med 9 fotbollslag. Läs mer om fotbollen här. FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

Elbelysning till motionsspår

I Koppsängsskogen som ligger i området finns ett 3,3 kilometer långt motionsspår. Nu ska man sätta upp ny belysning längs hela spåret, och det ska förhoppningsvis vara klart innan snön faller. ”Vi hoppas att folk ska använda sig av motionsspåret mer när belysningen är på plats. På vintern kommer motionsspåret att användas för skidåkning, och då kommer belysningen lysa upp”, säger Magnus Bengtsson.

”Elbelysningen kostar ungefär 1 miljon att sätta upp”, berättar Jonas Karlsson. Projektet är möjligt tack vare EU-initiativet Leader, som finansieras genom Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Elbelysningen kostar ungefär 1 miljon kronor att sätta upp, berättar Jonas Karlsson. FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

Det finns också möjlighet för privatpersoner och företag att sponsra elljusspåret. Genom att betala 1000 kronor får man dessutom sitt namn på en av de 111 stolpar som ska placeras längs spåret. Ett annat av föreningens projekt är en hinderbana som ska byggas, och sträcka sig hela vägen runt motionsspåret. Hinderbanan kostar ungefär några hundra tusen att anlägga, och finansieras av XL-hjälpen, ett initiativ från XL-BYGG. Föreningen sökte till XL-hjälpen, och bland 1200 nomineringar valdes åtta projekt ut, däribland hinderbanan i Jössefors.

Jössefors IK har vunnit en mängd priser genom åren. FOTO: SAKEUS BERG / ARVIKAMAGASINET

Stipendium och kommunpris

Jössefors IK tilldelades Tore A Jonassons stipendium om 100 000 kronor år 2020, något som Magnus Bengtsson säger att de är jättestolta över. Föreningen har också vunnit en mängd priser genom åren, och 2019 tilldelades de Arvika kommunpris med motiveringen ”En förening vars ideella krafter jobbar hårt för att utveckla aktivitetsutbudet för såväl unga som gamla och på så sätt göra Jössefors till en attraktiv plats att bo!”Annons