Eda Näringsliv Värmland

Skadedjurs-problem i matbutik – Förbjuds sälja godis

Maximats butik i Charlottenberg har förbjudits att sälja och hantera godis och naturgodis på lösvikt i butiken.

Maximat i Charlottenberg har förbjudits att sälja och hantera godis och naturgodis på lösvikt i butiken. Detta efter att Miljö- och byggavdelningen i Eda kommun gjorde en kontroll i butiken och upptäckte skadedjursproblem.

Vid kontrollen konstaderades att verksamheten har pågående skadedjurs-problem. Problemen har orsakats av gnagare enligt kommunens rapport, och det rör sig om musspillning som hittats på flera ställen i butiken, bland annat i lådor och på golv under hyllsektionen med lösgodis.

Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp som äger Maximat berättar för Arvikamagasinet att en åtgärdsplan sattes i verket där hela lokalen städades grundligt för att eventuellt hitta var möss kan ha tagit sig in. Detta gjordes i samråd med Anticimex. ”Spillningen som hittades var torkad så i det här läget gäller det mer att arbeta långsiktigt för att eliminera ytterligare besök” skriver Torbjörn i ett mejl.

Torbjörn ser ingen anledning till oro bland konsumenterna och förklarar att de redan vidtagit de åtgärder för att säkra upp att inga ytterligare gnagare finns i lokalerna. De har också haft en nära kontakt med Miljö och Hälsa i frågan, skriver han.

Torbjörn berättar att det förekommit enstaka gnagare i shoppingcentret och i Maximats butik förr, som upptäckts i normalt löpande arbete med att motverka gnagare med hjälp av Anticimex. ”Men aldrig några problem så sett” skriver han. ”Året i år är ju dessutom ett mus-år så risken ökar ju väldigt i stora öppna lokaler. Vi hoppas nu att vi slipper fler besök” avslutar han.