Värmland

Gränshandeln mot Norge minskade med flera miljarder kronor – ”Enormt tapp”

Dagligvaruhandelns försäljning i Sveriges gränskommuner har minskat kraftigt under coronapandemin, visar statistik från SCB. Statistiken visar att försäljningen har minskat med 52 % procent under andra kvartalet 2020, jämfört med samma period förra året. SCB kallar det för ett ”enormt tapp för den svenska gränshandeln”

I kommuner utan gräns mot andra länder ökade försäljningen med 5,4 procent, medan kommuner som gränsar till andra länder, däribland Värmland, minskade försäljningen med 52 procent. Gränshandeln mot Norge minskade med flera miljarder kronor.

– Det är tydligt att reserestriktioner och stängning av gränser haft en effekt på dagligvaruhandeln. Det är framför allt kommuner med en gräns mot Norge som går svagt. Sammanlagt minskade försäljningen där med 56 procent under andra kvartalet. I kommunerna som gränsar mot Finland minskade den med 21 procent, säger Daniel Lennartsson, nationalekonom på SCB.