Arvika Nyheter Värmland Vård och omsorg

VIDEOREPORTAGE: Anna öppnar ny klinik i Gunnarskog

Edmans Hälsa öppnar i Gunnarskog.
Läs mer i reportaget nedan.
Anna Edman arbetar som distriktssköterska. Nu har hon öppnat sin egen klinik ”Edmans Hälsa” i Gunnarskog. Foto: Sakeus Berg

Anna Edman har arbetat som sjuksköterska sedan 1994. 1999 blev hon distriktssköterska efter en vidareutbildning på ett och ett halvt år. Nu har Anna öppnat sin egen klinik Edmans hälsa i Gunnarskog. Kliniken är en distriktssköterskemottagning och hyr in sig i Gunnarskogs bygdelags lokaler i Larstomta i Gunnarskog.

Annons

Hoppas på avtal med landstinget: ”kan göra mer bra saker för de boende i Gunnarskog”

På mottagningen kan bland annat ta blodtryck och få vaccin mot TBE, influensa och lunginflammation. Det går även att utföra suturtagning, där man tar bort stygn som blivit sydda till exempel vid sår. Även övriga injektioner och öronspolning erbjuds. Anna hoppas på att få ett avtal med landstinget så att hon kan erbjuda fler tjänster. ”Ett avtal med landstinget skulle innebära att man kan göra mer bra saker för de boende i Gunnarskog” säger Anna.

Kliniken erbjuder redan coronatest via gendoktorn.se. ”Till exempel om man ska ut och resa behöver man ett friskhetsintyg. Då gör jag testet som skickas till TATAA Biocenter i Göteborg” berättar Anna. Hon kan också åka ut till företag och utföra coronatest.

Bra för miljön att ha en klinik i Gunnarskog

Det är bra för miljön att ha en klinik i Gunnarskog, tycker Anna. ”Om fem patienter kan besöka mottagningen i Gunnarskog istället för att åka till Arvika så sparar man 200 kilometer bilfärd per vecka. Tar man det multiplicerat med 50 veckor blir det ungefär 10 000 kilometer mindre bilfärd om året. Och det är bara fem patienter i veckan.” förklarar Anna.

Till höger syns loggan som Lars Norrby designat åt Edmans Hälsa. Foto: Sakeus Berg.

”På edmanshalsa.se kan man enkelt boka tid”, berättar Anna Edman. ”Det går också bra att maila och ringa” fortsätter hon.

Fram tills för cirka 10 år sedan drevs en distriktssköterskemottagning och BVC i samma lokaler som Edmans Hälsa nu använder. ”Det drevs också en vårdcentral här i några år som sedan lade ner” berättar Anna. Tidigare arbetade Anna som distriktssköterska inom hemsjukvård i norra Gunnarskog, där hon åkte hem till de som inte kan ta sig till vårdcentralen. ”I det arbetet märkte jag att många äldre och yrkesverksamma har svårt att kunna åka till Arvika och att det skulle underlätta för de att ha en distriktssköterskemottagning i Gunnarskog.

Nu hoppas Anna att folk som bor i Gunnarskog ska slippa att sitta i väntrum, speciellt äldre så att de slipper smittorisken när det är mycket folk. ”jag hoppas att folk ska känna en trygghet och närhet. Jag tror också att folk kommer att uppskatta att det är en lugnare miljö, och att man inte behöver resa extra”. Anna berättar också att man slipper möta så många människor när man åker till en klinik som ligger närmare, med tanke på smittorisken av corona. ”Jag tror också att det är bra att kunna göra besöket snabbare utan en resa, istället för att behöva planera resan i förväg” säger Anna.

Anna hoppas på ett avtal med landstinget. Foto: Sakeus Berg

Anna arbetar nu hoppfullt för att få ett avtal med landstinget där landstinget går in och subventionerar vården för de boende, så att Anna får ersättning. Ett annat projekt som Anna har är att få tillåtelse att tillsammans med en läkare göra hälsoundersökningar på personer som skaffar körkort med högre behörighet, till exempel lastbilskort. Hon söker också samarbetspartner för att kunna ta blodprov.

Anna kommer att kunna ta emot patienter en eller två dagar i veckan, men kliniken kommer också ha öppet lite på helgerna, berättar hon.

Annons