Arvika Coronaviruset Sverige Värmland

Så fungerade musikskolans distansundervisning

Från mars till juni hade Arvika kommunala musikskola undervisning på distans för alla elever. De allra flesta elever och lärare träffades via Google Meet och hade lektion den vanliga tiden, berättar Malin Linell, kulturchef på musikskolan. “Vissa lärare delade även instruktionsfilmer till eleverna via Google Drive, och vissa elever filmade sig själva och delade filmen med läraren, varpå läraren gav feedback på filmen. Noter och annat delades via Google Drive och Mejl” berättar hon.

Fungerade över förväntan

“Distansundervisningen fungerade faktiskt över förväntan! Vi hade lite strul med nätet där uppkopplingen inte fungerade optimalt i alla lägen. Det var också lite tråkig ljudkvalité i mikrofoner och högtalare och såklart var det tråkigt att inte få spela tillsammans flera på en gång. Men annars fungerade det bra” säger Malin om distansundervisningen. 

“Eleverna fick ta större ansvar”

Hon berättar också att läraren i många fall fick bättre kontakt med elevernas föräldrar och fick se hur det såg ut när eleven övade hemma. “Om notstället var för lågt eller om kanske pianot var väldigt ostämt märkte läraren det” förklarar Malin. Eleverna fick också ta större ansvar på själva lektionen när läraren inte kunde spela med som stöd, på grund av fördröjningar av ljudet över nätet.

Otroligt jobbigt med distansundervisning

Annika Odhammer är lärare på musikskolan, och hon tycker att det varit jobbigt med distansundervisning. ”Jag tycker att det var otroligt jobbigt med distansundervisning! Det var dålig ljudkvalité, och ofta dålig bildkvalité, och eftersläpningen gjorde det ju omöjligt att spela tillsammans. Ibland var det dessutom svårt med internetuppkopplingen. Jag saknade verkligen  den mänskliga kontakten med elever och föräldrar, den är otroligt viktig! För unga elever fungerade distansundervisning inte alls. De tappade lätt  motivationen när de inte fick komma hit och träffas på riktigt” säger Annika.

Enkät om distansundervisningen

”Vi skickade ut en enkät till eleverna om hur de uppfattat distansundervisningen.
De allra flesta upplevde att det hade funkat riktigt bra, men att de längtade tillbaka till den vanliga undervisningen. Några få svarade att de vill fortsätta med distansundervisning även till hösten” berättar Malin.

Följer gymnasieskolornas rekommendationer

Nu öppnar musikskolan igen efter sommarlovet. Malin Linell berättar att man kommer att följa samma rekommendationer som gäller för alla gymnasieskolor. “I våras gick gymnasieskolan på distans, och nu går gymnasieskolan som vanligt igen. Då gör vi också det” berättar Malin. “Det finns ju inga statliga eller regionala rekommendationer för kulturskolor nu i coronasituationen, så vi har valt att gå på de rekommendationer som gäller för gymnasieskolan” förklarar hon.

Annika Odhammer uppskattar att man öppnat skolan igen. ”Det känns otroligt bra att vi har öppnat, och tar emot elever igen. Säkerhetsåtgärderna fungerar bra, vi håller avstånd så mycket det bara går, med avståndsmarkeringar på golvet, och i vissa fall plexiglasskärmar. Här finns både handsprit och möjligheter till handtvätt, och vi tar in färre personer än vanligt åt gången i rummen, så att det inte uppstår trängsel. Det är verkligen jätteroligt att äntligen få träffa alla elever igen” säger Annika.

Åtgärder för att skydda elever och lärare

För att skydda elever och lärare mot smittspridning har man satt upp lappar i huset som påminner om att man ska tvätta händerna innan lektionen. Alla undervisningsrum har också fått flaskor med handsprit.

Utöver detta har varje lärare också en flaska desinfektionsmedel och torkpapper på rummet och torkar av kontaktytor dagligen, berättar Malin. När det gäller grupper och orkestrar så gäller det att hålla avstånd.

Skydd tillverkade av ställningar och plexiglas

Malin berättar att det finns Facebook-grupper för kulturskolor där folk tipsar varandra om allt mellan himmel och jord. ”I början på terminen var det flera som lagt upp tips på hur man kan göra egna skydd med plexiglas för att skydda mot droppsmitta vid kraftig utandning eller instrumentspel” berättar Malin. ”Det är ungefär som plexiskivorna som hänger vid alla kassor på Ica eller andra affärer, fast här är de på ställningar så att det går att ha dem mitt i rummet eller flytta de mellan olika rum” förklarar hon. Hon berättar att de själva köpt in material och tillverkat skydden på eget initiativ.