Värmland

Arvika scoutkårs firar 5-årsjubileum

På årsdagen den 9 september 2020 firade Arvika scoutkår 5-års jubileum i Styckåsskogen i Arvika.

Scoutkårens historia börjar i januari 2014 då Christopher Jakobsson kontaktade scoutkonsulenterna Anders Andersson och Christian Ageland.
– Jag mejlade de och frågade om de ville hjälpa till att starta en scoutkår i Arvika, berättar Christopher.
De tre träffades sedan på City-konditoriet i Arvika där de fikade och började planera uppstarten av kåren. Den 9 september 2015 startades kåren formellt, men den hade varit aktiv tidigare i form av rekryteringsmöten.

På jubiléet poppade man popcorn över eld.
FOTO: SAKEUS BERG.

Under våren och sommaren 2016 hade kåren ett integrationsprojekt på flyktinganläggningen i Glava, där de bland annat hade friluftsaktiviteter, och sedan hösten 2016 och framåt har kåren träffats varje onsdag mellan 17:30 och 19:00.
– Vi är i Styckåsskogen alla onsdagar, ibland har vi även helgaktiviteter i Mangskog med övernattningar, kanotpaddling, fiske och friluftsliv, berättar Christopher Jakobsson.

Föräldrarna Marina och Marcus.
FOTO: SAKEUSBERG.

Föräldrarna Marcus och Marina har varit med på onsdagsträffarna i ungefär 6 månader. De tycker att det är roligt att umgås och lära sig tillsammans med barnen, berättar de.
– Barnen får lära sig mycket, men också vi vuxna får lära oss saker. Vi har till exempel lärt oss att göra upp eld, knyta knopar, och poppa popcorn över öppen eld, säger Marcus.

Christopher Jakobsson, Fredrik Wickström och Anders Andersson.
Foto: Sakeus Berg / Arvikamagasinet

I maj 2020 valdes en ny styrelse för scoutkåren. Christopher Jakobsson är sekreterare, Fredrik Wickström är ordförande och Anders Andersson är kassör.

Bild
Arvikas oppositionsråd Kristina Bengtsson Nilsson (M) medverkade på jubiléet och skänkte en tygkasse med ihopfällbara sittunderlag och reflexer till Arvika scoutkår. På bilden Fredrik Wickström.
FOTO: SAKEUS BERG.
Elias Eriksen, knopledare.
FOTO: SAKEUS BERG.

Elias Eriksen, 16 år har varit aktiv inom scouterna i 9 år, och har varit med i Arvika scoutkår i 4 år. Han har nu blivit ledare i Arvika scoutkår, och kan titulera sig knopledare. Förutom att göra knopar brukar gruppen på onsdagskvällarna skriva chiffer, lära sig om eld och hur man tar han om naturen.