Arvika Sverige Värmland

Antikrundan spelar in i Arvika – 7 år senare

I september 2020 var SVT i Arvika och spelade in Antikrundan. Med anledning av coronapandemin gick det inte att spela in en klassisk säsong av antikrundan, istället fick produktionen åka ut på uppdrag på olika ställen i Sverige.

Magnus Broni, Knut Knutsson och Andreas Rydbacken på inspelning i Arvika. FOTO: SAKEUS BERG.

Uppdragen går ut på att hitta personer som varit med i Antikrundan tidigare år, olika ”golden moments” och roliga händelser från Antikrundan på olika teman. I Arvika blev utmaningen att söka upp en man som var med när Antikrundan spelades in i Arvika 2013. Mannen hade fångat produktionens intresse för sitt breda Arvikamål. Programledaren Magnus Broni och kameramannen Andreas Rydbacken åkte därför tillsammans med antikvitetsexperten Knut Knutsson till Arvika för att försöka hitta mannen.

Produktionsteamet visste ingenting om mannen, annat än att han medverkade när Antikrundan spelade in i Arvika för 7 år sedan. De åkte därför till Arvika på vinst och förlust, utan att kolla upp något innan.
– Vi har inte tagit hjälp av Google, det vore fusk. Och alla som besöker Antikrundan är ju anonyma så vi har ingen kontaktinformation, förklarar programledaren Magnus Broni för Arvikamagasinet.
– Man kan säga att vi har ett svagt case, säger han.

På torsdagsmorgonen gick produktionsteamet ner till torget i Arvika och började se sig om vilka de kunde tala med för att hitta mannen. De började med att visa ett filmklipp från 2013 för två pensionärer. Pensionärerna kände inte igen mannen, men en man som gick förbi och som en av pensionärerna kände, kunde berätta att mannen arbetade på Arvika kommun, vilket gjorde att de kunde hitta mannen på kommunhuset.
– Ibland har vi behövt tala med upp emot 20 personer och ibland åka till en annan stad för att hitta en person vi söker, men nu gick det väldigt fort. Vi hade tur, säger Magnus Broni.

Knut Knutsson, antikvitetsexpert, var först skeptisk till om man skulle kunna hitta mannen endast genom att fråga runt, med det visade sig att de hittade mannen fortare än man trott.

Programmet kommer att sändas i januari-februari 2021, berättar Magnus Broni. Istället för 12 traditionella avsnitt kommer 8 special-avsnitt att sändas, där produktionsteam letar efter olika personer som fångat deras intresse under årens program. Programmet om mannen från Arvika är en del av de 8 program som sänds nästa år.