Arvika Nyheter Sverige Värmland

Allt om upprustningen av Arvika busstation

Under början av 2020 har busstationen i Arvika byggts om. ”Hela området runt busstationen har ändrats för att få större kapacitet” berättar Nick Platel, som är projektingenjör vid Arvika kommun.

Kostnaden för bygget uppskattas till 9,5 miljoner kronor, säger Nick. ”Den gamla busstationen var för liten, det var farligt för resenärer eftersom de behövde flytta sig runt bussen utan perrong”. Detta har varit mycket opraktiskt för funktionshindrade, förklarar han. Alla dessa problem blir fixade med den nya upprustningen av busstationen, säger Nick.

Bild
Nick Patel, projektingenjör vid Arvika kommun. Foto: Angelica Cabe

”Jag tror att det kommer att bli jättebra”

”Det blir fasta hållplatslägen, för varje linje, uppskyltade gater så att det blir lätt för resenärer att att hitta sin buss. Det blir räcken och staket som hindrar att resenärer går bakom bussarna, eftersom vi ska backa ut ur gaterna. Det finns regnskydd och sittplatser, och alla bussarna kommer att stå vid en refug som gör det enkelt att kliva in i bussen” , säger Geir Pedersen som är gruppchef på Nobina.

Geir fortsätter och berättar att vissa resenärer haft problem att komma ombord på bussen när det inte finns en refug eller trottoar, även om chauffören sänkt ner insteget så mycket det går. Detta problem kommer att lösas nu när refuger byggts till, menar han. ”Jag tror att det kommer att bli jättebra. Det kommer att bli snyggt, och betydligt säkrare för resenärer” säger han.

Annonser

Har bussen åkt så har den åkt

“Den enda nackdelen för resenärer blir att bussen inte kommer kunna stanna i kurvan och vänta in försenade resenärer som kommer springandes från Palmviken. Vi måste hålla på att när bussen avgått från sin gate, så har bussen gått. Men egentligen är det inget negativt. Det är snarare positivt för alla andra resenärer som kommer i tid till bussen”.

”Att springa bredvid en buss i rörelse, och att banka på bussidan, det är livsfarligt. Det är ett beteende vi vill få slut på. Har bussen åkt så har den åkt” säger Geir.

Tillfällig busstation

Under tiden som busstationen byggs om har resenärer hänvisats till en tillfällig busstation vid grusplanen nedanför Godishuset i Arvika. Projektingenjören Nick Platel tycker att den tillfälliga busstationen har fungerat bra. Han har inte hört många negativa saker, säger han.

Arvikas tillfälliga busstation. Foto: Sakeus Berg / Arvikamagasinet
Annonser

Ingalill Persson har arbetat som busschaufför i 35 år. Även hon tycker att den tillfälliga busstationen fungerat, i alla fall ganska bra. “Det är väldigt tråkigt när det är torrt och dammar. Det är en stor olägenhet för resenärer givetvis, och för oss chaufförer. Men även för servicepersonalen som städar bussarna när det rykt in massor av grusdamm i bussarna” berättar Ingalill.

“Det har varit en och annan resenär som inte hittat dit, och en del resenärer är besvärade av att inte veta vid vilken stolpe deras buss avgår från” säger Ingallil. Hon berättar att hon märkt en ökad oro att inte komma på rätt buss. “Man har lärt sig exakt var bussen brukar stå på busstationen och nu är det annorlunda” förklarar hon. “Men bussarna står ju i bredd, så det är lätt att läsa destinationen framifrån” fortsätter hon. 

Problem med parkerade bilar

“Ibland nonchaleras skyltningen och den tillfälliga busstationen används som parkeringsplats och uppställningsplats av diverse fordon. Det kan ställa till problem för oss” säger Ingalill. Det är ofta trångt i kurvan vid Colorama när vi ska köra ut från den tillfälliga busstationen, på grund av parkerade bilar, berättar hon. 

Buss på väg till den tillfälliga busstationen. Foto: Sakeus Berg / Arvikamagasinet
Annonser

Inga alternativa lösningar

Det finns inte så många alternativa lösningar för en tillfällig busstation, menar Geir. “Om vi skulle tagit parkeringen på Palmviken i besittning hade vi behövt vakter för att förhindra parkering av bilar. Parkeringsplatsen på andra sidan Järnvägsgatan bredvid järnvägen hade inte heller fungerat på grund av köbildningen när järnvägsbommarna går ner. Och till exempel Myravallen, som var vår tillfälliga busstation under den stora översvämningen 2000, ligger för långt bort från centrum. Så grusplanen vid Godishuset var nog det bästa alternativet för den tillfälliga busstationen. Det är fortfarande nära till Coop och Ica. Resenärerna klagar inte, men eftersom den riktiga busstationen nu börjar ta form på riktigt så tycker en del att vi borde flytta tillbaka redan nu. Men det är nog bäst att vi blir kvar tills det är klart så att byggarbetarna får jobba ifred“ säger Geir.

Ingalill Persson, busschaufför på Nobina. Foto: Privat.

Olika förslag har stötts och blötts

Ingalill Persson har arbetat som busschaufför i 35 år. Hon berättar att hon till en början inte varit positiv till en ombyggnad av Arvika busstation. Detta på grund av de förslag som presenterats. Hon tyckte att vissa förslag verkade konstiga. “Det har bland annat föreslagits att bussarna skulle stå på torget. Det har känts konstigt dels av miljöskäl, och dels med tanke på själva utrymmet. Bussarna är nästan 15 meter långa. Förr gick alla bussar förbi torget, även de till och från Jössefors och mot Högvalta-hållet. Men av miljöskäl, luftföroreningar i centrum, bestämdes att detta skulle upphöra. Att flytta busstationen till torget kändes ju lite bakvänt”, förklarar hon.

Ingalill tycker inte att Arvika busstation varit i behov av ombyggnad, “Det beror på att det fungerat bra som det gjort”, säger hon. “Det har visserligen sett rörigt ut, speciellt 15:30 när 14 bussar ska avgå. Men vi har haft ett fungerande system och bestämda platser, så det har fungerat bra”, säger hon.

“Alla olika förslag till ombyggnad har stötts och blötts i många år nu. Och det beslut som togs imponerade inte särskilt mycket på mig. Men nu när man ser hur det kommer att se ut i verkligheten, och inte bara på ytterligare en pappersskiss i raden, så ser det ganska bra ut” säger Ingalill.

Arvika busstation. Foto: Sakeus Berg / Arvikamagasinet