Arvika Värmland

Arvikafotograferna som älskar naturen

De fyra fotograferna Leif, Micke, Ronny och Tage brukar träffas för att umgås och fotografera tillsammans. Den här gången var de på Sågudden i Arvika. De tycker alla om att fotografera i naturen och de tycker att det är spännande att aldrig veta vilka motiv som dyker upp.

Roligt att få komma ut i naturen

Ronny tycker att det roligaste med fotografering är att få komma ut i naturen. Hans favoritmiljö är i skogen, och hans finaste bild är tagen vid ett vattenfall som rinner ut i Sörbohedsälven. Han tycker att tiden går fort när man fotograferar. ”Om du tror att du fotat i 1-2 timmar kan du ha hållit på i 6 timmar”, säger han.

Annonser
Annonser

Tycker om att fota vattenfall

Leif tycker också om att fotografera i skogen, och hans favoritmotiv är vattenfall, där han kan stanna i timmar. Hans favoritplats är vid Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, som är 93 meter högt. Hans favoritbild är dock inte av ett vattenfall, utan ett porträtt av hans fru. Han är särskilt nöjd med bilden därför att detaljerna är så tydliga. ”Varenda hårstrå syns kristallklart” förklarar han. Leif har haft 5 utställningar med sina foton, och har sålt bilder på alla utställningar. Han tycker att det är roligt att ha utställningar. Den största bilden han sålt var en och en halv meter bred och en meter hög. Den såldes för 4500 kronor.

”Fotograferar det som dyker upp”

Mickes favoritmiljö är också skogen. Han fotograferar det som dyker upp, säger han. Han har två favoritfoton. Den ena är ett foto som han tog på ett bilxtnedslag 2013 när han först började fotografera. ”Det var mot Västra sund, ett riktigt maffigt blixtnedslag” berättar han. Det andra fotot är ett foto av Norrsken fotat från Gravås. ”På en minut kan hela himlen fyllas av norrsken”, säger han. Han tycker att det är spännande att åka ut och fotografera när det åskar.

Gillar att fota fåglar

Tage tycker om att fota fåglar. Han brukar stå uppe i tornet på Viksholmen i Arvika och fotografera fåglar när de dyker ner för att fånga fisk, berättar han. En gång när han fotograferade en fågel som fångade fisk såg han att fågeln tappade fisken i luften över Kafé Nystuga, så att den landade framför Kafé-byggnaden. Dessutom lyckades han fotografera det.

Tages favoritplatser är skogen i Mangskog och Gunnarskog. Han har sett många djur, bland annat lodjur två gånger. ”Det var jättestort och såg ut som ett lejon. Det stod där i 2 minuter och vände sig om så att jag kunde fota båda sidorna av det”, berättar han.

”Ha tålamod när du fotograferar djur”

Tage tycker att det är viktigt med tålamod när man fotograferar djur. ”Man måste ha tålamod och sitta still, väntar man så kommer djuren till slut. Det dyker alltid upp älg och fåglar”, säger han.  ”Man måste vänta minst en timme”, säger Ronny.

Annonser
Annonser

Så köper du din utrustning

Tage menar att det är mycket bättre att köpa produkter i butik än att köpa online. ”Köp inte online, köp i butik. Blir det fel är det lättare då man kan komma tillbaka till butiken och få hjälp”, säger han. ”När man köper i butik kan man också berätta vad man har för behov, vilket gör att personalen kan rekommendera produkter, som man kan testa i butiken”, säger Tage. ”Om man handlar i butik får man hjälp så att man kan köpa något man blir nöjd med”, fortsätter Micke.

”Prova dig fram som nybörjare”

Micke tycker att det är viktigt att man som nybörjare provar sig fram och testar hur olika saker med kameran fungerar. ”Vissa inställningar fungerar vid ett tillfälle, men vid ett annat tillfälle är läget annorlunda. Man kan prova olika inställningar”, säger han.

”Ta god tid på dig när du fotograferar och prova många inställningar, experimentera mycket med bländare och slutartid” säger Ronny. Han tycker att man ska experimentera mycket som nybörjare.