Sverige Värmland

Lär dig se skillnad på äkta och förfalskade sedlar.

År 2016 bytte Riksbanken ut alla Svenska sedlar. Det fanns flera anledningar till detta, till exempel var de för gamla och behövde moderniseras. De nya sedlarna fick också nya säkerhetsdetaljer som skulle göra de svårare att förfalska. Nu ökar antalet misstänkta fall av förfalskade sedlar i Sverige, rapporterar SR. Nedan kan du lära dig hur du ser skillnad på en äkta och en förfalskad sedel, och vad du bör göra om du upptäcker en förfalskad sedel.

Foto: Polisen.se

Så känner du igen en äkta sedel

De högre sedelvalörerna, från 100 upp till 1000 har ett säkerhetsband på vänster sida, på bilden markerat i blått. Säkerhetsbandet har tre rutor där motivet skiftar mellan ”KR” och kungakrona när man vickar på sedeln. Rutorna har olika färg, beroende på sedelns valör.

Alla sedlar har också en bild som skiftar färg, markerat med grönt i bilden. Bilden visar sedelns valör, samt en symbol med anknytning till personen på bilden. På 500 kronor sedeln finns den till höger om Birgit Nilsson med en g-klav som symbol. Bilden och valörsiffran i bilden skiftar mellan grönt och guld när man vickar på sedeln

Om du lär dig dessa två detaljer kan du lätt urskilja en falsk sedel. Tänk på att falska sedlar oftast används vid privata affärer av begagnade produkter. Butiker drabbas också, men inte i lika stor utsträckning. Om man vill vara helt säker på att inte få falska sedlar bör man genomföra betalningen via banköverföring istället för kontant. Ta inte emot sedlarna om du misstänker att de är falska.

Om du får falska sedlar

Om du misstänker att du mottagit falska sedlar är det bästa alternativet att avbryta affären och inte ta emot sedlarna, och om brottet är pågående bör du ringa 112. Om brottet inte är pågående bör man istället ringa polisen på 114 14.