Arvika Coronaviruset Värmland

Nu kan Värmlänningar beställa test att hämta vid provtagningsstationer i länet.

Nu kan Värmlänningar beställa test för covid-19, meddelar Region Värmland. Testet kan hämtas vid provtagningsstationer som finns runtom i länet.

Provtagningsstationer finns i Arvika, Karlstad, Säffle, Torsby och Kristinehamn.För att få göra ett test måste man vara över 16 år och bosatt i Värmland. Testet är dock endast meningsfullt att göra när man har symtom på covid-19 och ska i sådana fall tas tidigt i sjukdomsförloppet, inom 7 dagar och ett dygn efter insjuknandet. Det så kallade PCR-testet kan visa en pågående infektion. 

Man kan få hem testerna genom hemleverans, uthämtning på apotek eller vid en provtagningsstation. Provtagningsstation finns i Arvika, Karlstad, Säffle, Torsby och Kristinehamn. Vid hämtning vid apotek måste ett ombud som är symtomfritt hämta testet, och då visa upp både sin egen och beställarens legitimation.Egenprovtagning är aktuell om man har lindriga symtom som kan tyda på covid-19-infektion, skriver Region Värmland. Om man tidigare haft en påvisad infektion de senaste 6 månaderna ska man dock inte beställa egenprovtagning. Vid allvarligare symtom bör man istället kontakta sjukvården.