Coronaviruset Världen

Tiotusentals kommer behövas för vaccintestning

Läkemedelsforskare världen över arbetar nu med att få fram ett vaccin mot covid-19. När man kommer längre fram i utvecklingsprocessen kommer tiotusentals frivilliga behövas för tester.

Att snabbt få tag på många frivilliga kommer dock bli en utmaning, och detta leder till att olika företag konkurrerar, rapporterar amerikanska medier. Forskarna tar nu ovanliga steg, bland annat använder de sig av algoritmer. De ber kyrkor och anställda och deras familjer att höra sig för, skriver The Wall Street Journal. ”Vi behöver inte bara hitta tillräckligt många frivilliga, utan de behöver också befinna sig i ett område där viruset sprids. Annars lär man sig inget om hur effektivt vaccinet är, säger Francis Collins, chef för den amerikanska myndigheten National Institutes of Health till tidningen.